Accountants en boekhouders

Als uw cliënt (nog) geen gebruik maakt van een mediator of scheidingsplanner, nodig ik hen van harte uit om eens samen kennis te komen maken. We kunnen dan de specifieke aandachtspunten met elkaar doornemen en ik kan u uiteenzetten wat ik voor uw cliënt kan betekenen.

U en uw cliënt

Het zal regelmatig voorkomen dat een cliënt van u te maken krijgt met (echt)scheiding of relatiebreuk. U zult als vertrouwenspersoon en financieel deskundige benaderd worden om de cliënt bij te staan bij lastige beslissingen en afspraken die gemaakt moeten worden. U heeft als accountant natuurlijk uitstekend zicht op de onderneming en de ondernemer of ZZP-er. De vermogenspositie (zowel in de onderneming als in privé), het inkomen, etc. is u allemaal wel bekend.

Mogelijk zal er verdeling van de onderneming moeten plaatsvinden. En moeten er afspraken over alimentatie worden gemaakt. In dat geval worden de volgende vragen relevant: Als er pensioen in eigen beheer afgestort moet worden, wat voor invloed heeft dat dan op de waarde van de onderneming? Is het inkomen dat de afgelopen jaren is genoten wel realistisch om als uitgangspunt te nemen voor de draagkrachtberekening? Of is er juist bovenmatig uit de onderneming onttrokken en moet dit inkomen naar beneden worden bijgesteld? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Deze vragen kunt u zelf waarschijnlijk prima beantwoorden.

Juridische aspecten

Maar er spelen ook veel juridische aspecten een rol bij het beëindigen van een relatie. Waarop heeft de ex-partner nu precies recht? Van wie is de onderneming eigenlijk? En wie zet deze voort? Is er in het verleden geld uit privé vermogen ingebracht en krijgen we daardoor te maken met vergoedingsrechten? Dit zijn kwesties waar ik u en uw cliënt bij kan helpen.

Eenzijdige scheiding

Als uw cliënt terecht is gekomen in een vervelende scheiding waarbij partijen het niet eens zijn met elkaar, kan ik uw cliënt adviseren over de standpunten die hij kan innemen en hoe die onderbouwd kunnen worden. Het gevaar bestaat anders dat er telkens geprocedeerd wordt over ogenschijnlijk op zichzelf staande onderwerpen maar waarbij de gevolgen van een uitspraak een zeer negatieve impact kan hebben op een onderdeel waarover eerder al geprocedeerd werd.

Gezamenlijke scheiding

In het geval van een scheiding op gezamenlijk verzoek of een overlegscheiding is procederen meestal niet nodig. Met een beetje goede wil kunnen partijen er samen, met behulp van een goede mediator of scheidingsbegeleider, prima uitkomen. Maar het is wel van belang dat de afspraken die gemaakt worden evenwichtig zijn en recht doen aan ieders belang.

Als uw cliënt (nog) geen gebruik maakt van een mediator of scheidingsplanner, nodig ik hen van harte uit om eens samen kennis te komen maken. U bent daarbij zelf ook meer dan welkom. We kunnen dan de specifieke aandachtspunten met elkaar doornemen en ik kan u uiteenzetten wat ik voor uw cliënt kan betekenen.

Vrijblijvend kennismaken? Bel mij voor een afspraak via 078 633 05 27.