Koopwoning

Voor veel stellen is de koopwoning het belangrijkste bezit dat verdeeld moet worden bij een echtscheiding. Maar vaak is het wel een ingewikkelde kwestie omdat er nog een hypotheek op rust.

Blijven wonen in de huidige woning

Regelmatig is het de wens van één van de partners om in de (gezamenlijke) woning te blijven wonen. Bijvoorbeeld omdat er een emotionele band is met de woning of omdat de kinderen er aan gehecht zijn. Of omdat het kopen van een andere woning financieel niet haalbaar is. Of het ook daadwerkelijk mogelijk is om in de woning te blijven hangt van verschillende factoren af.

Wat is er mogelijk

Kort gezegd komt het erop neer dat degene die in de woning wil blijven de hypotheek op zijn naam zal moeten zetten. En die hypotheek moet misschien ook nog worden verhoogd om de vertrekkende partner zijn of haar deel van de overwaarde mee te kunnen geven. Maar kán dat ook?

Ik ben zelf een expert op het gebied van hypotheken en de eigen woning. Al ruim twintig jaar werk ik als financieel planner en hypotheekadviseur. In het verleden ben ik zelfs uitgeroepen tot beste hypotheekadviseur van Nederland! Ik kan jullie daarom als geen ander duidelijkheid geven over de mogelijkheden met betrekking tot het behouden van de huidige woning.

De ‘vertrekkende’ partner

Daarnaast kan ik meteen heel concreet aangeven wat de mogelijkheden zijn van de vertrekkende partner met betrekking tot het kopen van een andere woning. Hoeveel hypotheek is nog haalbaar en verantwoord, gezien de overige afspraken die worden gemaakt (denk aan de alimentatie en vermogensverdeling)? En welke maandlasten horen daar dan bij? Vragen waarop ik u antwoord kan geven zonder dat u daarvoor een apart gesprek met een hypotheekadviseur hoeft te voeren.

Woning verkopen

Het verkopen van de woning is uiteraard ook een mogelijkheid. Vervolgens maken jullie allebei je eigen nieuwe start. Daarbij krijgt ieder zijn of haar deel van de overwaarde of draagt bij aan zijn of haar deel van het verkoopverlies. Ik heb uitstekende contacten met verschillende makelaars in de regio. Hierdoor kan heel snel inzicht worden gekregen in de vermoedelijke verkoopprijs van de woning. Dit is erg handig om te weten tijdens de gesprekken die gaan over de verdeling van jullie vermogen en het bespreken van de alimentatie e.d.

Vrijblijvend kennismaken? Bel mij voor een afspraak via 078 633 05 27.